Viikon jäsen – Ilpo Tolonen

Tämän viikon jäsen on yksi Oulun kovimmista talkoomiehistä frisbeegolfkentillä, Ilpo Tolonen.

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin? Kerro vähän lajihistoriastasi.

Vuosi oli 2006 tai 2007 ollessani työtehtävissä Hiirosen kuntopoluilla, näin ensimmäisen kerran korin ja pelaajia. Kiinnostukseni lajiin heräsi ensimmäisellä vilkaisulla, olenhan pesäpalloperheen lapsi ja heittäminen kiinnostaa.

Soitto kaverille, että tietääkö lajin ja lähetäänkö kokeilemaan? Maikkulan Nesteeltä Millenniumin Omega, Discraftin Elite X Stratus ja Innovan Orc kainalossa Hiirosen radalle. Siitäpä se sitten lähti..

Siinä meni vuosia kavereiden kanssa höntsäkiekkoa nakellessa, aina kun töiltäni pääsin. Lajiopastusta oli vaikea saada, tai en osannut hakea oikeasta paikasta. Se harmittaa vieläkin siinä määrin, että nykyään jään jakamaan neuvoja erittäin helposti vasta-alkajille ja lajiin tutustuville.

Kouluttaminen/valmentaminen on tosiaan myös veressäni, joten miksipä en sitä kokeilisi myös frisbeegolfissa. 2016 kouluttauduin frisbeegolfohjaajaksi ja sitä polkua odotankin innolla.

Kesällä 2013 sain irtioton työltäni ja pääsin säännölliseen päivä / virka-aika työhön, sitten oli aikaa harrastaa!

Tuli kierreltyä eri ratoja hyvään tahtiin ja samalla pääsin tutustumaan frisbeegolfharrastajiin. Samalla kun frisbeetuttavien määrä alkoi kasvaa, alkoi myös lajiopastusta tulla ovista ja ikkunoista. Se oli aika sekavaa aikaa, heh…

Liittyminen johonkin lajin seuraan oli ollut mielessä jo jonkin aikaa ja valinta oli aika helppo. Oulun Frisbeeseura vaikutti hyvältä, joten hakemusta sisään!

Miten sinusta tuli Honkimaan ratamestari?

Honkimaan radalla tuli joskus samoiltua, mutta se ei oikein houkuttanut. Tuntui, että rata oli ehkä hieman vaiheessa..

Keväällä 2014 kohtasin toisenkin samoilijan Honkimaan radalla, tämän nykyisin kovasta upsikädestäänkin tunnetun paikallisen suuruuden (Huhtamäen Jouni, toim. huom). Siinä seistiin väylällä #1 puoleen sääreen mutavellissä ja murahdeltiin toisille, että lähetäänkö kierrokselle. Hyvä, että lähdettiin!sä.

Kierroksia tuli useampikin ja samalla tuumailtiin radan kuntoon laittamisesta. Tästä innostuneena tein suunnitelman tehtävistä töistä, selvitin radan se hetken tekijät ja otin yhteyttä. Antoivat luvan puuhasteluun ja kaupunkikin näytti vihreää valoa. Ei muuta kuin lapioon kiinni!

Kevät ja kesä menivät joutuisasti ja loppukesästä rata olikin ”kisakunnossa”. Kaupunki oli tyytyväinen ja sovittiin, että toimin liikuntapaikan ratamestarina.

Syksyn ensilumille saatiin Tolosen Mikon kanssa järjestettyä avajaiskisat ja sillä tiellä ollaan.

 

Mikä frisbeegolfissa viehättää?

Lajin monipuolisuus. En viihdy junnaavassa harrastuksessa, vaan haluan vaihtelevuutta ja sitä frisbeegolf lajina tarjoaa.

Voin treenata erilaisia heittotekniikoita, käydä kierroksella erilaisilla radoilla, harrastaa erilaisten ihmisten kanssa tai yksin, huoltaa/rakentaa ratoja, järjestää kisoja, opastaa lajin pariin, yms.

Eniten minua kuitenkin viehättää heittää kiekkoa ja seurata sen lentoa. On upea tunne kun ensin arvioit olosuhteet ja suunnittelet heiton. Sitten vielä onnistut toteutuksessa ja kiekko päätyy haluttuun paikkaan halutulla tavalla.

Olen toisinaan hyvinkin kilpailuhenkinen ja saan kisoista mahtavia jännityksen ja onnistumisen tunteita, pettymyksistä puhumattakaan. Sen verran vanhana ukkona olen lajin kilpailulliseen puoleen hurahtanut, että olen saanut mastereissa kilpailla koko harrastamisen ajan.

Millä pelin osa-alueella haluat kehittyä eniten? Mitkä ovat vahvuutesi?

Haluan kehittyä kaikilla osa-alueilla, mutta puttaamisella on mielestäni suurin merkitys. Kuitenkin tekniikan lisäksi haluaisin kehittyä myös kouluttajana.

Vahvuutena koen monipuoliset heittotekniikat, mutta yksittäisistä heitoista se on suora, ei lujaa heitetty rystyheitto.

Vahvuudeksi koen myös kiinnostukseni kuinka vartalo toimii eri heitoissa, sekä kokemukseni kouluttaa erilaisia ihmisiä (toimin Maanpuolustuskoulutuksen kouluttajana täällä Oulun alueella).

Sinut tunnetaan innokkaana talkoilijana, mitä talkoilu antaa sinulle?

Fyysinen talkootyö on tullut tutuksi minulle jo pikkupoikana. Olen kasvanut ympäristössä, missä autettiin pyyteettömästi toisia kun joku apua tarvitsi, valitettavasti se ei enää kuulu tämän päivän elämänmenoon. Vaikkakin saisi kuulua, koska mielestäni se ylläpitää ja kasvattaa sitä ”me-henkeä”, sekä epäitsekkyyttä.

Tunne siitä, kun olet saanut tehdä omalla hartiapanoksella jotain hyvää ja merkitsevää ilman, että joudut ”hinnoittelemaan” työtäsi, palkitsee sitä ”hyvää minuutta”.

Talkoillessa on hyvä tilaisuus tutustua ihmisiin ja saada oppia monenlaisista kädentaidoista.

Mitä saavutustasi lajin parissa arvostat eniten?

Honkimaan DGP:n valmiiksi saattaminen oli aika sissi teko, näin jälkeenpäin ajatellen. EDGC 2016 ratamestarina puuhastelua. Kiitos Erno!

Kilpailullisesti Oulu Masters MPM 2015 voittoa.

Kerro kotiradastasi. Onko kotiratasi myös suosikkiratasi, vai onko suosikkiratasi joku toinen?

Vanhana hyvänä aikana kotiratana toimi Hiirosen rata, mutta vuodesta 2014 lähtien se on ollut Honkimaan DGP.

Varsinaista suosikkirataa minulla ei ole. Olen luontoihminen, joten viihdyn parhaiten radoilla mistä löytyy kangasmetsää ja isoja petäjiä.

Lempikiekkosi perusteluineen.

Millennium Omega SS Big bead on kyllä suosikkini, sillä tulee palattua miltei joka väylällä.

Sitä pystyy heittämään lujaa tai kevyesti lyhyitäkin matkoja. Big beadin ansiosta kiekko ei ”tartu kiinni” kevyesti heitettäessäkään.

Kiekkoon on mielestäni helppo tuottaa spiniä ja se on sopivan nahkea kelistä riippumatta.

Uudehkon kiekon lentorata on suora tuulisellakin kelillä. Liitää hyvin ja on helposti ennakoitavissa.

Heitä sitä rystyltä siten, että etusormi on rimmin takana ja loput sormet kiekon alla levillään. Joskus lujaa heitettäessä pikkurillikin on myös kiinni rimmissä.

Valitettavasti kiekkoa on vaikea saada uutena.

Mitä tekisit, jos aikaa ja rahaa olisi rajattomasti?

Varmaan kilahtaisin! Hahaha!

Totta puhuen ehkä kiertäisin mualimoo ja kävisin heittämässä frisbeetä eri maissa. Osallistuisin frisbeekisoihin reissuillani ja talkoilisin.

Mutta koska nyt pystyy hieman haaveilemaan niin.. Tukisin frisbeegolfia urheilulajina!

Rakennuttaisin laadukkaita frisbeegolfkeskuksia majoituskylineen Suomeen ja muualle Eurooppaan. Sponsoroisin kisatiimejä, ehkä perustaisin oman kisatiimin.

Tukisin ihmisiä, jotka uhraavat itsensä huippu-urheiluun, pro-tour kilpailuja ja media näkyvyyttä.

Järjestäisin kouluihin ja nuorisolle laadukasta ohjausta ja harrastusmahdollisuuksia, haluaisin myös nähdä frisbeegolfin ammattiurheiluna.

Kiitoksia haastattelusta, Ilpo. Toivottavasti saat esimerkilläsi muitakin innostumaan talkoilusta. Rohkeasti mukaan vaan tekemään hyvää yhteisen asian eteen.

Tähän päättyy tämän kertainen viikon jäsen -sarjamme. Kiitoksia kaikille haastateluille jäsenille, ja kiitoksia kaikille lukijoille. Juttusarjamme jatkuu taas ensi vuonna, jolloin saamme tutustua 10 uuteen jäseneen. Siihen asti, pitäkäähän hauskaa radalla, ja moikataan kun törmäillään!