Viikon jäsen – Ilkka Silkamo

Ilkka "Illi" Silkamo.

Ilkka ”Illi” Silkamo.

Tällä viikolla tutustumme seuran kenties kovimpaan kalamieheen, joka mielellään yhdistäisi harrastukset. Viikon jäsen tällä viikolla on siis Ilkka ”Illi” Silkamo, joka valittiin OFS:n vuoden mieheksi 2017 yhdessä parikisaparinsa Jouni Huhtamäen kanssa. Tänään kuulemme lisää paitsi viimekesäisistä SM-kisoista, myös talvisemmasta ledikiekkoilusta.

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin?

Kesällä 2009 yksi rollolainen kaveri tuli kylään ja kehuskeli kokeilleensa lajia. Auton peräkontissa oli kuulemma kiekot mukana, jos haluaisin lähteä kokeilemaan. Mulla nousi jo karvat pystyyn, kun olin vannonut, etten ala ikinä kyllä golfaamaan. En ollut kuullutkaan frisbeegolfista ja ennakkoluuloja oli aika lailla. Hammasta purren lähdin kuite Meri-Toppilaan kokeilemaan lajia… ja sille tielle jäätiin.

Seuraavalla viikolla kävin ostamassa itselleni ja työkaverille kiekot. Kaverilta en etukäteen kysynyt mitään, annoin kiekot sille ja sanoin että olet velkaa sen ja sen verran.

Miksi juuri frisbeegolf? Millä sanoilla markkinoisit lajia ummikolle?

Helppo, halpa, hulvaton, hauska, hikeennyttävä ja hermoja raastava harrastus. Lajissa ei koskaan voi olla riittävän hyvä ja kehitystä tapahtuu koko ajan. Lajia on helppo harrastaa ja välttämättä ei tarvitse isoa porukkaa.

Jos tuntuu ettei muut harrastukset nappaa, niin kokeilehan frisbeetä, mutta varaudu että jäät koukkuun heti.

Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi frisbeegolfissa?
Heikkouksia ovat antsat, neppi foret ja upsit sekä putti silloin ku sattuu olemaan heikko vaihe menossa. Olen monesti sanonut että olen Euroopan toiseksi huonoin annukan heittäjä, toivon että jostain vielä löytyy heikompi. Vahvuuksia taas ehkä luja fore.

Illin vahvuuksia on luja fore.

Illin vahvuuksia on luja fore.

Lempikiekkosi perusteluineen. Entäs mikä kiekko on lähinnä koristeena bägissä, mutta silti aina mukana?

175g Star Boss on ollut jo pitempään eniten käyttämäni forekiekko. Sitä uskaltaa heittää vähän lujempaakin, ja loppu fadeen pystyy luottamaan.

Rystyheitoille taas oikein vanha ja kulunut 166g Star Beast. Sillä onnistuu joskus suht suorat heitot. Tämä Beast on tosin monesti pelkkänä koristeena bägissä, koska en uskalla käyttää sitä hukkaamisen pelossa (sen verran luottoa omiin heittoihin).

Mikä on suosikkiratasi?

Toppilassa tykkäisin heittää, mutta kesällä ruuhkat siellä eivät houkuta sinne menemään. Pikkaralan rata taas on siitä kiva, kun ruuhkia ei ole ollut ja rata on todella haastava. Joka kerta radalta tulee lähdettyä useampi väylä heikosti heitettynä ja päättää, että ensi kerralla väkisinkin heittää paremmin. Harvoin niin kuitenkaan tapahtuu. Puijon rata Kuopiossa on taas jäänyt mieleen erittäin useista hyvällä tavalla tehdyistä ob-tikutuksista ja rata muutenkin oli erittäin mielenkiintoinen, siellä pitää käydä useamminkin. Pudasjärven mökille itse tehty Honkaniemi DGP on sitten taas hyvä treenirata erilaisine ”koreineen”.

Honkaniemi DGP:n väylä 8.

Honkaniemi DGP:n väylä 8.

Oletko asettanut tavoitteita frisbeegolfissa? Jos, niin millaisia?

Menestymistavoitteita ei suuremmin ole. Sen verran terveenä kun pysyisi, että pystyisi heittämään vielä pitkään.

Mitä saavutustasi lajin parissa arvostat eniten?

Kesän 2017 parifrisbeegolfin MPM sarjan SM-kisojen pronssimitali Jouni Huhtamäen kanssa on varmasti suurin saavutus. Kisasta tekee erikoisen vielä se, että vaikka Jounin kanssa on heitetty yhdessä monta vuotta ja tunnetaan toistemme heitot täysin (paitsi en ymmärrä sitä upsia), niin ikinä ennen ei ole saatu parikisaan onnistunutta suoritusta, vaan molemmat ollaan koomailtu tosissaan. SM-kisassa sitten saatiin best shot -osuudelle aivan täydellinen suoritus.

Yksilökisoissa kesän 2017 Perämeri Openin MPM-sarjan voitto sudareiden jälkeen on varmaan suurin voitto tähän asti.

Parigolfin SM-pronssi on kova saavutus!

Parigolfin SM-pronssi on kova saavutus!

LeDisabled Ledicup. Mikä, missä, milloin ja ennen kaikkea, miksi?

Viime talvena käytiin jo paljon pimeällä ledeilemässä ja todella harvoin kohtasi radoilla muita. Lopputalvesta pidettiin jo pienellä porukalla pienimuotoinen ledicuppi. Marko ”Malli” Mustosen kans pohdittiin silloin, että pitäisi saada aktivoitua enemmänkin oululaisia ledeilyn pariin.

Kesän aikana mietittiin, että millä tavalla saataisiin helpotettua harrastajien ledeilyn aloittamista ja sen vuoksi koottiin nettiin ledeilyn ”aloitusinfopaketti” ja samalla oma faceryhmä, jossa ledeilystä voi vaihtaa ajatuksia.
Päätettiin laajentaa edellisvuoden ledicuppia hieman avoimemmaksi ja suuremmaksi. Varsinaisesta kisasta haluttiin että siihen olisi matala kynnys osallistua lajia vähemmänkin harrastaneilla ja osallistumismaksu laitettiin ihan olemattomaksi. Kisassa erikoista on, että pelkästä rautaosumasta avausheitolla saa holareiden lisäksi extrapisteitä. Tämä ei ole ihan normaalia muissa frisbeekisoissa.

Illi TD:nä Pikkaralassa pelatussa ledicupissa.

Illi TD:nä Pikkaralassa pelatussa ledicupissa.

Meillä ei ollut mitään aavistusta, kuinka paljon kisaajia saataisiin mukaan ja pistelaskun ja sarjojen miettiminen oli hankalaa etukäteen. Ensimmäisten kisoissa on ollut todella paljon kisaajia (yli 50) ja se yllätti meidät täysin. Nyt jälkikäteen ollaan harmiteltu, että sarjoja olisi voinut olla useampia, kun pelaajiakin tuli noin paljon. Mikäli kisa herättää loppukaudestakin mielenkiintoa ja osallistujia on reilusti, niin mahdollisesti ensi talvena olisi useampia sarjoja ja parempia palkintoja, mutta tällöin pitäisi osanottomaksuja luonnollisesti nostaa.

LeDisabled Ledicup siis on kahdeksasta erillisestä osakilpailusta koostuva cup, jossa seitsemästä parhaasta sijoituspisteet lasketaan mukaan. Kisat järjestetään arki-iltaisin tiistaina klo 18 alkaen ja kisat eri Oulun lähialueiden talviradoilla 2-3 viikon välein. (seuraavat kisat 9.1.2018 ja 23.1.2018). Osallistumismaksu kokonaisen 2 €, joka kattaa kaikki 8 osakilpailua. Tapahtumalle on oma suljettu faceryhmä, jonne voi vieläkin halukkaat liittyä. Hakusana LeDisabled Ledcup 2017-2018.

Ledikiekkoilu on pimeää touhua. Tulehan mukaan kokeilemaan sitä 9.1. Köykkyrissä.

Ledikiekkoilu on pimeää touhua. Tulehan kokeilemaan sitä Köykkyriin tiistaina 9.1.

Joku on voinut jossain vaiheessa miettiä, että mistä ihmeestä moinen nimitys kisalle juontaa juurensa. Pienellä kaveriporukalla on joskus huumorimielessä päädytty Team Disabled -nimeen, koska kaikilla on tuntunut olevan koko ajan joku paikka sökönä. Pienen kirjainleikittelyn tuloksena on sitten päädytty kyseiseen kisan nimeen.

Mitä tekisit, jos aikaa ja rahaa olisi rajattomasti?

Sijoittaisin osan rahoista ja koroilla ostaisin tikkareita. Palkkaisin jonkun tahon kunnostamaan ja rakentamaan uusia ratoja Pohjois-Suomeen. Jonnekin aivan Lappiin tai Pohjois-Norjaan tekisin frisbeepuiston, jossa voisi yhdistää kalastuksen ja kiekkojen heittelyn. Rata olisi auki myös talvisin, jolloin voisi pilkkiä heittelyn lomassa rautuja.

Hyvin onnistuu kahden harrastuksen yhteensovittaminen.

Hyvin onnistuu kahden harrastuksen yhteensovittaminen.

Siellä järjestettäisiin vuosittain heinäkuun toisena viikonloppuna erikoisfrisbeekisa. Kisassa heitettäisiin kolme kierrosta ja kierrosten aikana tulisi jostakin radan varressa olevista joista tai lammista pyytää pyyntikokoinen jalokala, jonka paino huomioitaisiin kokonaispistelaskussa. Jos kisassa heittäisi upsia, tulisi pyydystää aina kaksi kalaa per kierros. Yksi kierroksista heitettäisiin keskiyöllä ja kierroksen aikana olisi makkaran paistoa ja oluttarjoilua. Epäonnistuneita avauksia saisi uusia kaksi kertaa joka kierros, ja jos kori epäoikeudenmukaisesti sylkisi helpon putin ulos, saisi sellaisia uusia myös 2 kertaa per kierros. Kisassa olisi lisäksi omien avausheittojen kritisointi kielletty, mutta toiset saisivat ääneen kyllä sanoa, jos tulee sysipaska avaus. Kisassa kaikki palkittaisiin.

Iltajuhlassa Jouni Huhtamäki esittäisi SM-pronssista lupaamansa pepputanssin sekä viihdyttää kisailijoita huonoilla jutuillaan. Jenni ja Kajsa vastaisivat muuten iltajuhlan ohjelmistosta ja Mustonen pitäisi excel-taulukointia kaikesta mahdollisesta.

Kiitoksia vastauksista, Illi. Ensi viikolla pääsemme tutustumaan tarkemmin Illin parigolfpariin Jouniin. Sen verran voimme luvata, että juttu ei sisällä pepputanssia eikä juurikaan huonoja juttuja.