Umpihankifrisbeegolfin MM-kisaennakko – joukkuekisa

Umpihankifrisbeegolfin maailmanmestaruuskisat pelataan tulevana viikonloppuna Ukkohallassa. Kisat on järjestetty vuosittain jo vuodesta 2015. MM-kisoissa kilpaillaan yksilökisan lisäksi myös joukkuekisassa, ja osallistujalistaa katsoessa huomaa, että paikalle on matkaamassa monia Oulun frisbeeseuraa edustavia pelaajia. Tällä viikolla julkaistaan pienimuotoinen juttusarja, jossa kuulemme pelaajien ajatuksia ja tuntemuksia näin kisa-alusviikolla.

Mutta mitkä ovat umpihankifriban MM-kisat? Annetaan kisan TD Mika Hyvösen kertoa asiasta lisää:

– Umpihankifrisbeegolf MM kisat kehiteltiin vastapainoksi kesän astetta vakavimmille kilpailuille. Tärkeänä osana tapahtumaa on viettää hauska viikonloppu yhteisen harrastuksen saattelemana.  Tapahtuma alkaa jo perjantaina puttiliigalla, jossa kilpaillaan pareittain puttimestaruudesta. Parit heittävät vastaparin koriin pisteistä ja eniten pisteitä saanut pari pääsee jatkoon.

Voisitko kertoa meille enemmän joukkuekisasta?

– Lauantaiaamu alkaa varhain kisapalaverilla ja joukkueiden pitäisi olla heittämässä jo klo 9 aikaan. Ryhmät valitsevat heittojärjestyksen lähtiessään, ja sitä noudatetaan finaalikierrokseen asti. Finaalikierrokselle heittojärjestystä voi vaihtaa, jos tarvetta on.

– Olosuhteet varsinkin tänä vuonna ovat kovat, siltä Ukkohalla mahtaa olla yksi Suomen lumisimmista paikoista tällä hetkellä, joten uskon että kiertäminen käy urheilusta.

Kiitoksia esittelystä! Olisiko sinulla vielä jotain kerrottavaa kisoista?

– Kyllä! Tapahtumaan mahtuu vielä ryhmäkilpailun osalta mukaan ainakin 5 joukkuetta. Joten jos joku teistä lukijoista haluaa mukaan, niin ilmoittautuminen minulle osoitteeseen hyvonen.spartak(at)gmail.com.

No niin, ei muuta kuin mukaan kisoihin, jos viikonlopun suunnitelmat ovat vielä auki!

Mukaan mahtuu vielä!

Mukaan mahtuu vielä!

Kisassa pelataan siis puttiliiga perjantaina, joukkuekisa lauantaina ja yksilökisa sunnuntaina. Ratakartta on vielä mysteeri, sillä se julkaistaan vasta perjantaina. Varmaa tässä vaiheessa on vain se, että paljon puhuttanut ja mainetta niittänyt ”siltaväylä” ei tule olemaan mukana, sillä jäälle ei voi mennä.  Tällä hetkellä joukkueissa voidaan siis ainoastaan spekuloida tulevasta layoutista, ja sitä takuulla tehdään!

Tässä jutussa käsitellään seuraavaksi yllä mainittu lauantainen joukkuekisa. Joukkuekisa pelataan kahdessa luokassa, avoin (eli MeAmmattilaiset) ja amatöörit (EiVieläAmmattilaiset), ja pelimuotona on alternate shot, eli pelaajat heittävät vuoron perään.

Ofsilaista edustusta löytyy paristakin joukkueesta avoimesta luokasta. Kuunnellaan ensiksi, mitä PapatPirkkojenPerässä -nimisellä joukkueella on sanottavana. Tässä joukkueessa pelaa omien sanojensa mukaan ”kolme aikuista ja yksi juniori”. Ilmeisesti 41-vuoden ikä lasketaan nykyään junioriksi… Joukkuejäsenet ovat aikuiset Marko MustonenIlkka SilkamoJouni Huhtamäki sekä ”juniori” Jari Härö.

Kertokaahan, millä fiiliksillä lähdette hakemaan mitaleita ja menestystä MM-kisoista? Onko korkeanpaikan leirit jo suoritettu?

– Rata on outo, mutta hemmetisti ollaan lumella kuitenkin heitetty. Tiimissä on melko hyvän puttipelin lisäksi mallikas kattaus heittorepertuaaria: on forea, upsia, pitkää bäkkäriä ja suoraa, tarkkaa putteriheittoa, Jouni Huhtamäki kertoo.

Monipuolisesta heittovalikoimasta on varmasti hyötyä Ukkohallan maisemissa. | Kuva: Mika Hyvönen

Monipuolisesta heittovalikoimasta on varmasti hyötyä Ukkohallan maisemissa. | Kuva: Mika Hyvönen

Kuulostaa siltä, että luottoa oman joukkueen tekemiseen on.

– Siinä mielessä odottavat fiilikset, sillä meillä on mahdollisuus viedä koko paska, Jouni toteaa.

Eli mitali on tulossa?

– Kyllä, joukkuekisassa ofsilaiset juhlivat ja yksilökisassa viedään lisäksi koko potti, Jouni jatkaa.

Kovat on lupaukset. Entäpä miten tähän vastaa toisen ofsilais-joukkueen edustajat samassa luokassa? Joukkueen nimi on AnnukanPakottajat, ja sieltä löytyvät Lasse LaunimaaMikko ja Matti Kanervo sekä (ei-vielä-ofsilainen) Teemu Sipola.

Lasse Launimaa, millä fiiliksellä kohti Ukkohallaa?

– Hyvillä fiiliksillä! Meillähän on vuodelta 2016 plakkarissa amatöörisarjan mitali, joka jäi harmittavasti hopeiseksi sudaritappion jälkeen. Päätettiin nyt nostaa panoksia ja höökittiin ammattilaissarjaan, Lasse kertoo.

– Lasselta tulikin jo hyvä vastaus. Tulostavoitteita ei olla vielä pistetty, mutta totta kai lähetään hopeaa kiillottamaan kullan väriseksi, Mikko Kanervo toteaa.

– Toki siellä on sen verran kovatasoista porukkaa, että ei auta kun pistää vain omaa parasta peliin, ja jos vain ollaan tyytyväisiä omaan suoritukseen, niin ollaan suoriuduttu tarpeeksi hyvin. Sen jälkeen voidaan vain katsoa onko jotkut pirkottanut kaikki väylät (mikä on ihan mahdollista osalle porukasta) tai muuten pelannut unelmapeliä, Mikko jatkaa.

Onko pelikirja jo selvä?

– Lähdemme paikalle jo perjantaina, jolloin laitetaan ledeillä pelikirja valmiiksi. Varma on vain se, että olemme jo parisen vuotta suunnitelleet, miten pelataan seuraavalla kertaa kuuluisa siltaväylä. Ei varmaan mikään yksittäinen väylä ole meidän porukassa puhuttanut niin paljoa kuin se, mutta nyt vähennetään urakalla heittojen määrää sillä väylällä ottamalla bogi korttiin. Tai sitten sitä väylää ei tule, ja ollaan suotta parisen vuotta mietitty sen perään…, Mikko pohtii.

Niin, ikävä tosiaan tuottaa pettymystä – mutta olette parisen vuotta pohtineet kyseistä väylää turhaan. Ehkä pääsette käyttämään taktiikkaanne jollakin toisella väylällä.

Legendaarista siltaväylää ei tämän vuoden kisassa nähdä. | Kuva: Mika Hyvönen

Legendaarista siltaväylää ei tämän vuoden kisassa nähdä. | Kuva: Mika Hyvönen

Oletteko asettaneet tulostavoitteita?

– Kunhan nyt hauskaa lähetään pitämään ja poistutaan vielä kavereina mitalit kaulassa, niin reissu on onnistunut, Mikko toteaa lopuksi.

Tuon tavoitteen luulisi täyttyvän, sillä avoimen luokan joukkuekisassa on (toistaiseksi) vain kolme joukkuetta mukana… Eli aivan hyvät on teidän mahdollisuudet uusia viimevuotinen hopea, tai jopa kirkastaa sitä.

Myös amatööriluokasta, eli EiVieläAmmattilaisista, löytyy joukkueita, joissa on vahva ofsilainen edustus. Yksi isompi kööri on itsensä ”12 apinaksi” nimittelevä joukko pelaajia.

Toni Salminen, voisitko esitellä nämä ”apinat” meille?

– Koko jengi on siis 12 apinaa, josta muodostuu 3 x Hc/Dg. Joukkue 1:ssä pelaavat Toni SalminenPasi KerkkänenJukka KälkäjäAntti Rimpiläinen, kaikki ofsilaisia. Joukkue 2:ssa pelaavat vähän vanhemmat ofsilaiset Eero Soronen, Alpo Raappana sekä tuoreet ofsilaiset Kalle Vanhatalo ja Sami Säkkinen. Joukkue 3:sessa pelaavat Markus Havana, Teppo Manninen, Tero Pesonen ja Mika Nurkkala, joista kukaan ei ainakaan vielä edusta Oulun frisbeeseuraa, Toni kertoo joukkueista.

Aivan, kiitoksia selvennyksestä.

Nyt onkin sitten aika kuunnella näiden joukkueiden edustajia heidän ajatuksistaan kisojen alla. Ensimmäisenä vastausvuoron saa viime vuoden amatööriluokan maailmanmestari Jukka Kälkäjä.

Millä fiiliksillä kohti kisoja?

– Hyvät fiilikset minulla uudessa porukassa. Uskoisin meidän ryhmältä löytyvän varsin rentoa tekemistä, joten joukkuekisassa tavoite päästä finaalikierrokselle mukaan ei ole mahdotonta. Minun mielestä hyvänä päivänä voimme jopa tavoitella omassa sarjassamme podium-paikkaa. Tavoitteet pitää olla korkealla, jotta pettymys on suuri, jos ei menestytä! Eli ”pettymysten kautta voittoon”, Jukka Kälkäjä kertoo.

Keskellä viime vuoden maailmanmestari Jukka Kälkäjä. | Kuva: Mika Hyvönen,

Keskellä viime vuoden maailmanmestari Jukka Kälkäjä. | Kuva: Mika Hyvönen

Toni, millä mielin sinä olet lähdössä Ukkohallaan?

– Fiilikset aivan huipussaan. Jo puolivuotta sitten päätettiin, että lähdetään kisoihin kolmella joukkueella, yhteensä 12 pelaajalla. On ollut pitkä aika odottaa kisoihin pääsyä. Nyt tulee kolmannet kisat, ja itse olen treenannut paljon, osa joukkueesta kenties vähän vähemmän, Toni kertoo.

Joko teidän joukkueenne pelikirja on tiedossa? Hankalaahan se tietysti on tehdä tarkkaa suunnitelmaa, kun ratakarttaa ei vielä ole julkaistu, mutta jotain teillä varmasti on tiedossa?

– Mielenkiinnolla odotan, että layout julkaistaan. Todennäköisesti ainakin kaksi väylää on tuttuja. ”Siltaväylä” on se väylä jolla eroa tehdään. Siinä on otettu isoja lukuja edellisinä vuosina, kaikkea 2-16 heiton väliin, vaikka väylä on vain noin 60m pitkä. Taktiikkaa on vaikea suunnitella, koska joukkueessa on neljä pelaajaa ja heitetään vuorotellen. Kaikilla joukkueen pelaajilla on vahvuutensa, Toni sanoo.

Kuten jo aiemmin kuulimme, tuota siltaväylääväylää ei valitettavasti tänä vuonna pelata. Vaan eiköhän sieltä löydy muita väyliä, joilla eroa syntyy.

Tiimillänne on varmasti jokin tavoite?

– Tavoite on pääsy toiselle kierrokselle. Ja pakkohan sinne on päästä kun joukkueessa on Jukka ”The Mestari” Kälkäjä, lisäksi Pasi ”Könsikäs” Kerkkänen, Parta-Antti Rimpiläinen ja minä, Toni toteaa luottavaisin mielin.

Kieltämättä, kova joukkue!

Joukkueessa on siis yhtenä pelaajana tuore ofsilainen, aiemmin Espoon Puskasotureita edustanut Pasi Kerkkänen.  

Pasi, millä fiiliksillä sinä olet lähdössä Ukkohallaan?

– Hienoa on päästä kisaamaan joukkuekisaa hienojen uusien kavereiden kanssa, joihin olen tutustunut friban merkeissä. Meidän ykköstähteen Kälkäjän Jukkaan tutustuin jo viime vuoden kisoissa. Muihin veljeksiin olen tutustunut menneen vuoden aikana, ja hyvin ovat ottaneet ulkopaikkakuntalaisen mukaan remmiin. Tässä tuntee itsensä jo ryhmään kuuluvaksi. Joukkuekisassa meillä on kaikki mahdollisuudet ihan mihin vain, ja sen suhteen odotukset ovat korkealla ennen kisaa, Pasi kertoo.

Frisbeegolf siis yhdistää?

– Hienoa on havaita, että lajin kautta on tutustunut hienoihin ja mukaviin heittäjiin, joka on helpottanut kotiutumista Oulussa fribailuun. Eikä tarvinnut monta kertaa miettiä osallistumista kisoihin yhtenä joukkueenjäsenenä, kun mukaan kutsuttiin. Tietysti osallistumisessa umpihankikisoihin on isona osana myös kisojen ulkopuolinen ajanvietto yhdessä koko seurueen kesken. Sehän on näissä reissuissa yhtä tärkeää kuin kisaan osallistuminen, Pasi toteaa lopuksi.

Tänä vuonna lunta on enemmän, ja jäätä vähemmän. Eli järvellä ei tänä vuonna pelata. | Kuva: Mika Hyvönen

Tänä vuonna lunta on enemmän ja jäätä vähemmän. Eli järvellä ei tänä vuonna pelata. | Kuva: Mika Hyvönen

Annetaan vielä joukkueen viimeisen edustajan kertoa fiiliksistään.

– Todella positiivisilla fiiliksillä lähdetään kisaan. Onhan näitä kisoja taas vuosi odotettu, ja nyt kun puolisen vuotta ollaan tiedetty mukaan lähtevä seurue, niin odotukset kisasta ja mahtavasta viikonlopusta yleensä ovat vain kasvaneet. Tulostavoitteet etenkin oman joukkueen kohdalla ovat päästä vähintäänkin finaalikierrokselle. Vaan olisihan se mahtavaa, jos kaikki meidän seurueen kolme joukkuetta sinne yltäisi, Antti Rimpiläinen kertoo omista tuntemuksistaan kisojen kynnyksellä.

Tässä oli Hc/DG 1:sen ajatuksia, entäpä mitä sanoo Hc/DG 2:sen edustaja?

– Hyvillä mielin olen lähdössä kisoihin, joukossa vaikuttaa kaikki olevan mukavia ja samanhenkisiä pelaajia. Ensimmäistä kertaa lähdössä tämän tapaisiin kisoihin, joten tavoite olisi että pystyisin heittämään omalla tasollani. Silloin olisin tyytyväinen tuloksesta riippumatta, pilke silmäkulmassa etiäppäin. Mitä nyt 12 apinaan tulee, niin innolla odotan heihin tutustumista. Varmaan puolet heistä on sellaisia, joita en tunne, mutta ihan varmaa on, ettei tylsää tule reissulla, Eero Soronen sanoo.

Eiköhän luvassa ole mukava reissu hyvässä seurassa, sitä emme epäile hetkeäkään. Eli ei muuta kuin tsemppiä ja menestystä kaikille apinoille!

Amatööriluokasta löytyy myös Team Alarauta, jonka jäsenet ovat ofsia edustavat Niko Hiltunen, Ari-Pekka Turpeinen, Riku Annola sekä BSC:n Kimmo Pajuluoma ja tanskalainen vahvistus Peder Klink.

Millä fiiliksellä te olette lähdössä kisoihin?

– Ihan hyvillä fiiliksillä, pittäähän se käydä kattomassa minkälaiset kisat ne nuo on, Riku Annola sanoo. Tavoitteena on lähteä pitämään hauskaa, ja katsomaan, mihin rahkeet riittää, hän jatkaa.

Niko Hiltunen kertoo vähän toista tarinaa joukkuekisasta todeten, että ”tavoitteena on tietenkin voitto”.

Millainen reissu on luvassa, Niko?

– Varmasti mukava reissu tulee. Sinne on aika paljon tulossa heittäjiä Oulusta, hän toteaa lopuksi.

Ja niin tosiaan on, toivotamme kaikille meidän pelaajille tsemppiä kisoihin, niin joukkue- kuin yksilökisaan!

Loppuviikosta julkaistavasta jutussa paneudumme pelaajiemme ajatuksiin ennen yksilökisoja.