Viikon jäsen – Jenni Eskelinen

20160827_172331 - Copy

Tänään jututteluvuorossa on vuoden 2014 Euroopan mestari ja vuoden 2016 EM- pronssimitalisti, Jenni Eskelinen. Jenni tunnetaan myös armottoman kovana treenaajana, jonka voi nähdä Ouluhallissa pari-kolme kertaa viikossa talvisaikaan puttaamassa satoja putteja. Seuraavaksi selviää, millaista tietä Jenni on kulkenut harrastajasta lajimme huipuksi ja mitkä hänen tavoitteensa tulevalle kaudelle on.

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin?

Vuosi oli 2009 kun sain synttärilahjaksi kolmen kiekon starttipaketin. En ollut sitä ennen kuullutkaan lajista ja ihmettelin, että mitä nämä ovat. Sittenpä suunta kohti Hiirosen frisbeegolfpyhättöä ja kokeilemaan tätä minulle uutta lajia. Tässä sitä sitten ollaan kohta 9 vuotta myöhemmin edelleen ihan in love lajiin! Täytyy kyllä tarkentaa, että ihan tuota koko 9 vuotta en ole aktiivipelaaja ollut. Pari ensimmäistä vuotta olin höntsäkiekkoilija, joka harrasti lajia kiertäen kierroksen tai pari, kolme viikonloppuisin. Ehkä joskus 2011-2012 aikoihin ei enää viikonloppukiekkoilut riittäneet vaan minut löysi frisbeegolfpyhätöstä aikalailla joka päivä. Ja nimenomaan Hiirosen DGP:stä, koska tuolloin en pitänyt Meri-Toppilan radasta ollenkaan. Syytä tähän en muista.

Hiironen oli Jennin ensimmäinen suosikkirata.

Hiironen oli Jennin ensimmäinen suosikkirata.

Nippelitietona muuten, että ensimmäinen bägini oli pieni sininen laukku, jonka lahjoitin myöhemmin Heikki Riekille hänen aloittaessaan lajia. Loppuvuonna 2012 tajusin, että tämä laji voisi vakavemminkin sopia mulle ja saattaisin olla tässä ihan hyväkin, jos alkaisin treenata hieman. Siitä treeni-innostus sitten lähti. Iso kiitos innokkuudelleni kuuluu Väyrysen Ernolle, johon tutustuin työn kautta noihin aikoihin. Erno näki mussa potentiaalia ja voisin sanoa, että ilman Ernoa en varmaankaan olisi alkuun niin aktiivisesti alkanut kisailla.

Millä sanoilla markkinoisit lajia ummikolle?

Helppo ja edullinen laji aloittaa ja harrastaa. Saa olla ulkona. Sopii kaiken ikäisille, kaiken tasoisille ja kaiken kokoisille. Hyvää perusliikuntaa. Tekninen laji, joka koukuttaa. Sosiaalinen laji, jossa harrastajat ovat yhtä suurta perhettä.Tällä hetkellä oma kaveripiirini koostuu ehkä 80% frisbeegolfaajista tai henkilöistä, joihin olen tutustunut lajin kautta.

Frisbeegolfin parhaita puolia on sosiaalisuus.

Frisbeegolfin parhaita puolia on sosiaalisuus.

Onko sinulla taustaa muissa urheilulajeissa? Harrastatko tai kilpailetko jossain muussa lajissa?

Olen koko pienen ikäni liikkunut ja harrastanut kaikenlaista. Mainitsemisen arvioisia voisivat olla jalkapallo, uinti ja yleisurheilu (pituushyppy ja pikamatkat). Uinnissa en ole koskaan kilpaillut. Kuntosali ja ryhmäliikunnat vahvasti mukana myös näin aikuisiällä. Olen ammatiltani liikunnanohjaaja, joten kaikenlainen liikuntaan liittyvä on lähellä sydäntä niin vapaa-ajalla kuin työssäkin.

Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi frisbeegolfissa?

Lähdetään positiivisista asioista eli vahvuudet. Minulla alkaa olla aika paljon kokemusta kilpailemisesta enkä osaa enää niin jännittää tai stressata kilpailusuorituksia. Pidän tätä vahvuutena, sillä kaikki ylimääräinen kisajännitys tai kilpailusuorituksen stressaaminen vie energiaa ja keskittymistä itse tekemisestä. Toinen vahvuus on se, että olen realisti omasta tekemisestä. Tiedän mitä osaan ja tiedän mihin tällä hetkellä pystyn. Tiedän myös mitä en osaa ja mihin en kykene.

Jos kilpailussa ei jännitä, tulos voi olla vaikkapa tämä.

Jos kilpailussa ei jännitä, tulos voi olla vaikkapa Kärkkäinen Openin voitto.

Sitten heikkoudet vaikka eivät ne välttämättä negatiivisia asioita ole. Ne ovat kehitettäviä asioita. Yksi heikkous on se, että olen yksipuolinen heittäjä. Heitän ainoastaan nk. perusheittoja. En osaa upsittaa enkä heittää rollereita. Ehkä joskus opettelen kunnolla niidenkin perusidean. Heikkous voisi olla myös heittopituus, joka minulla on suhteellisen lyhyt. En kuitenkaan lähde sitä kategorioimaan vahvasti heikkoudeksi vaan kompensoin lyhyet heitot muulla osa-alueella esimerkiksi vahvalla lähipelillä.

Esittele kotiratasi meille.

Meri-Toppilan DGP. Kaunis merenrantarata, jossa ei Oulun sääolosuhteet jää keneltäkään tuntematta. Jos Meri-Toppilassa ei tuule, se on yleinen uutisen aihe. Meri-Toppilassa on järjestetty muokatulla lay-outilla arvokisoja, EM-kisat ja SM-kisat.

Harmillisesti Meri-Toppilan lay-outtia jouduttiin viime kesänä muokkaamaan Oulun kaupungin rakennushankkeen vuoksi. Muokkaus ei ollut radan miellyttävyydelle eduksi. Toivottavasti rakennushankkeen päätyttyä tulevaisuudessa saadaan koko Meri-Toppilan alue taas kunnolla frisbeegolfin käyttöön ja vanhat väylät takaisin.

Välissä radalla tehdään kunnossapitoa, kuten tässä, ennen vuoden 2016 EM-kisoja.

Välissä radoilla tehdään kunnossapitoa, kuten tässä Meri-Toppilassa EM-kisojen alla.

Kuinka paljon harjoittelet viikkotasolla, ja millaisia harjoituksia teet?

Kun kisakausi päättyy syyskuun paikkeilla pidän loppuvuoden lajista pientä taukoa. Lumen tuloon asti käyn heittämässä viikkokisoja ja satunnaisesti höntsäkierroksia kaveriporukalla. Talvikiekkoilu ei ole koskaan ollut minun mieleen. Harrastan muuta liikuntaa toki ja pidän omasta fyysisestä kunnosta huolta.

Tammi-huhtikuu on aktiivista treeniaikaa. Lajitreenit toteutan Ouluhallin vuoroilla 3x viikossa. Riippuen siitä kuinka iso alue Ouluhallissa on käytössä, treenaan draivia tai lähipeliä. Mikäli minulla on kaudelle uusia kiekkoja, lähden draiveissa alkuun tutustumaan uusiin kiekkoihin – millainen lentorata ja muut ominaisuudet. Lisäksi syksyn pienen tauottelun jälkeen totuttelen kroppaa taas heittoon. Ouluhallin draivitreenit koostuvat edelliskauden epäkohtien poistamisesta. Voi olla, että ongelmia esimerkiksi ollut piikkihysseissä tai antsakulmassa tai 70m suorissa heitoissa. Mitä ikinä ne ovatkaan, niitä lähden sitten treenailemaan. Lisäksi vahvistan ja kehitän eri heittoja ja haen varmuutta heittoihin. Kämmenheitto on ollut useamman talven To do-listalla. En ole ottanut kämmenen treenaamisesta stressiä. Se kulkee mukana ja kehittyy omaan tahtiin. Treenaamisessa liika on liikaa ja tässä tarkoita sitä, että jos on monta asiaa mitä _pitäisi_ treenata, niin muistaa treenata niitä pätkissä. Kaikkea ei voi heti ja yhtäaikaa saada vaan keskittyy aina yhteen (tai kahteen) asiaan per treenikerta/treenijakso. Putti on joka tapauksessa sellainen osa-alue, että sitä pitää treenata mahdollisimman paljon. Joka treeneissä haluan putata 300-500 puttia ja siitä pidän kiinni. Voi sanoa, että se putti kun on kuitenkin se pelin tärkein heitto ja jos puttipeli ei toimi, niin näkyy se heti tuloksessa. Tammi-huhtikuu on myös aktiivista oman fyysisen kunnon nostoa. Tätä 3-4x viikossa.

Jenni on yksi ahkerimmista treenaajista Ouluhallissa.

Jenni on yksi ahkerimmista treenaajista Ouluhallissa.

Touko-syyskuu on yleensä kisakautta. Treenaaminen kisakaudella painottuu iltoihin. Kun lumet sulaa ja pääsee kiinteille radoille treenaamaan pyrin treenaamaan väyliä. Millaisia heittoja eri väylillä voisi heittää. Saatan pelata vaikka Meri-Toppilan kakkosväylän jollain tietyllä tavalla (esim. pitää heittää puskan päältä tai kiertää valotolppa vasemmalta). Harvemmin kisakaudella treenatessa kokonaisia tuloskierroksia kierran Oulun radoilla. En välttämättä kierrä edes koko kierrosta. Puttaamista sitten kotipihalla innostuksen mukaan. Useampana kesänä tarkoitus on ollut putata joka ilta 100-200 puttia. Kisakaudella oman fyysisen kunnon treenaaminen jää kisailemisen ja pelaamisen varjoon. Lähinnä kehonhuoltoa. Kevyttä salitreeniä mahdollisuuksien ja jaksamisen mukaan.

Pikkufanille nimmarit kiekkoon EM-kisoissa 2016.

Pikkufanille nimmarit kiekkoon EM-kisoissa 2016. Nähdäänkö Jenni tämän vuoden EM-kisoissa?

Oletko asettanut tavoitteita tulevalle kaudelle?

Kausi 2017 jäi vajaaksi perheenlisäyksen vuoksi. Isoja kisoja jäi pelaamatta ja voi mahoton, mikä nälkä jäi. Kaudelle 2018 yksi isoimmista tavoitteista on saada maajoukkuepaikka ja päästä edustamaan Suomea EM-kisoihin Kroatiaan. Myös SM-kisat ovat tavoite ja pelata siellä kärkikahinoissa. Yleinen tavoite on pelata järkevä, ehjä ja nousujohteinen kausi.

Mitä saavutustasi lajin parissa arvostat eniten?

Kilpapelaajana tottakai EM-mitalit on ehdottomasti ykkösenä.

Seuran järjestämä vastaanotto tuoreelle EM-kultamitalistille lentokentällä 2014.

Seuran järjestämä vastaanotto tuoreelle EM-kultamitalistille lentokentällä 2014.

Mitä tekisit, jos sinulla olisi aikaa ja rahaa rajattomasti?

Rakennuttaisin talon, hommaisin autot, kesäasunnot, joku vara-asunto ja mitä näitä nyt on… Mutta kysymyksen oli varmastikin tarkoitus liittyä frisbeegolfiin? Ei olisi huono vaihtoehto asua talvet kesäisemmässä maassa ja kesät Suomessa. Ja vois mulla silti olla ne talot ja autot ja kesäasunnot ja vara-asunnot jne… 😀

Kiitoksia vastauksista, Jenni, ja oikein paljon tsemppiä tulevalle kisakaudelle. Toivottavasti pääsemme tälläkin kertaa jännittämään puolestasi EM-kisoissa. 

Ensi viikolla tutustutaan Mikko Pulliin, jonka vastuulla on aiempina vuosina ollut seuramme junioritoiminta, josta saadaan kuulla lisää.

Tulevana kesänä Jenni nähdään ainakin Pikkaralassa pelattavassa pro-tourin osakilpailussa.

Tulevana kesänä Jenni nähdään ainakin Pikkaralassa pelattavassa pro-tourin osakilpailussa.