Viikon jäsen – Mikko Pulli

21248525_10203524902680184_752296177707794788_oTämän viikon jäsen on OFS:n juniorivastaava vuosina 2016-2017 toiminut Mikko Pulli. Kilpakentillä Mikko edustaa Prodigyn Street Teamia ja välissä se kiekko lentää ykkösellä pönttöön, kuten kuvassa näkyy.

Tämän viikon jäsen -esittely on kuitenkin hieman erilainen, sillä emme tule keskittymään Mikkoon pelaajana, vaan siihen, mitä hän on lajin eteen tehnyt ja millaista seuramme junioritoiminta on ollut. Mikko on ollut mukana myös Suomen frisbeegolfliiton ensimmäisellä valtakunnallisella juniorileirillä, joka järjestettiin keväällä 2017.

Kertoisitko meille mistä kaikki alkoi?

Oulun frisbeeseura järjesti vuoden 2016 alkukesästä ilmaisen junioriklinikka frisbeegolf-tapahtuman 9-16 –vuotiaille. Sitä markkinoitiin lähiradoilla, somessa ja verkkosivuilla. Aurinkoinen keli toi Hiirosen urheilupuiston jalkapallokentälle lähes 40 osallistujaa.

Tuossa tapahtumassa osallistujat jaettiin eri rasteille, joissa jokaisella oli pari ohjaajaa ja yksi avustaja. Rasteilla oli lajiesittelyä, opeteltiin sääntöjä, puttausta, eri heittotekniikoita ja mukana oli myös jotain pientä kisaamistakin. Välillä tietenkin piti syödä ja kentän reunalla oli evästarjoilut. Kaikki saivat myös pelaajapaketin, johon sisältyi merkkauskiekko ja juomapullo. Tapahtuman lopuksi jaettiin vielä jokaiselle oma diplomi. Tapahtuman järjestelyt ja aikataulut toimivat todella hienosti ja kaikille jäi hyvä fiilis.

Junioriklinikka järjestettiin kesäkuussa 2016 Hiirosessa.

Junioriklinikka järjestettiin kesäkuussa 2016 Hiirosessa.

Millaiset säännölliset junioritreenit olivat tuolloin vuonna 2016?

OFS:n säännölliset junnutreenit alkoivat 2016 kesäkuun puolivälistä heti samalla viikolla junioriklinikkatapahtuman jälkeen. Tätä varten varattiin Hiirosen jalkapallokentältä tunnin vakiovuoro, joka jatkui aina syyskuun loppuun saakka.

Kentällä harjoiteltiin ihan perusteista lähtien kaikkia frisbeegolfin osa-alueita. Reenien alussa venyteltiin ja haettiin pientä lämpöä juoksemallakin. Harjoituksia jaoteltiin etteivät kädet kipeydy liian pitkistä heittoharjoituksista. Välillä opeteltiin sääntöjä, kisatilanteita ja kiekon valintaan liittyviä asioita ihan kentän reunallakin.

Kelit vaihtelivat tuona kesänä todella paljon, mikä oli hyvää treeniä eri keliolosuhteisiin. Toisaalta tuulet vaikeuttivat ns. toistotreenejä, jossa pyritään toistamaan valittua heittolinjaa. Harjoitteet alkoivat valikoitua hieman noiden kelien mukaan. Kovimmilla tuulilla treenasimme pelkästään lähipeliä ja erikoistilanneheittoja.

Puttitreenejä kesällä 2016.

Puttitreenejä kesällä 2016.

Kuulostaa siltä, että teillä oli paljon hauskaa tekemistä. Entä olivatko treenit suosittuja?

Treeneissä oli noin 4-8 osallistujaa per kerta. Heinäkuu, joka on tunnetusti suosituin lomakuukausi, verotti jonkin verran osallistujia. Innokkaita treenaajia riitti silti ihan loppukerroille asti. Syyskuussa saimme tähtivieraaksi Juho Parviaisen. Juho antoi jokaiselle minikiekot ja nimmarit sekä vinkkejä kiertäessään junnujen kanssa kierroksen Hiirosen frisbeegolfradalla.

Entäs vuosi 2017?

Seuraava vuosi toi tullessaan jo hieman haastavampia harjoituksia. Otimme yhtenä osa-alueena pelikirjatreenit. Siinä kävimme ensin heittämässä Hiirosessa 2-3 väylää ja valitsimme väylämallin joka oli tuottanut eniten hankaluuksia. Tämä väylämalli mitoitettiin nurmikentälle harjoitustötsillä ja treenasimme minkälaisella pelikirjatekniikalla se olisi helpoimmin pelattavissa.

Alligaattorisaari sai myös jatko-osan. Siinä harjoittelimme määrämittaisia heittoja köydellä kentän pintaan piirrettyyn saareen. Uutena tälle kaudelle tuli myös oman frisbeegolf-bägin esittely harjoituskertojen lopussa. Jokainen sai esitellä omat kiekot ja kuvailla minkälaisissa tilanteissa tai heitoissa käyttää niitä. Se auttoi myös muita omissa kiekkohankinnoissaan. Bägin esittelytuokio sai aikaan monesti hyvää keskustelua eri ratojen tiukkaakin tiukemmista heittotilanteista.

Erikoistilanneharjoituksissa treenattiin haastavia tuuliolosuhteita, hankalia heittoalustoja tai paikkoja. Niissä kokeiltiin erilaisia heittoja ja linjoja, jotka oli mahdollista toistaa onnistuneesti useammin kyseiseltä heittopaikalta. Monesti tämä harjoitus meni hieman rollerikisailuksi, koska nurmikenttä antoi tälle hyvät edellytykset. Radoilla näitä rollereita ei ihan hirveän useasti voi tehdä, joten hyvä niitäkin on treenata, kun siihen on mahdollisuus.

Mikko neuvoo ja Jemina kuuntelee ohjeita.

Mikko neuvoo ja Jemina kuuntelee ohjeita.

Mikä sai sinut innostumaan junnujen ohjaamisesta?

Olen käynyt pitämässä frisbeegolf-rasteja kouluilla ja eri liikuntatapahtumissa. Seuran viimevuotinen frisbeegolf-junnuklinikka loi tavallaan pohjan seuran omille junnutreeneille. Miksipäs ei myös frisbeegolfissa voisi pitää viikoittaisia harkkoja, kuten muissakin lajeissa?

Junnujen osalta treenaaminen tuo myös mielenkiintoisen haasteen sille, että noista treeneistä saadaan kannustavia, erilaisia, kiinnostavia ja ennen kaikkea hauskoja. Sain Suomen frisbeegolfkouluttajien ohjauskurssilta ja SFL:n junnuleirin kautta hyviä vinkkejä eri tyyppisiin treeneihin. Myös radoilta ja kisoista olen saanut hyviä ideoita, mitä osa-alueita kannattaa todellakin opettaa näille tuleville tähdille. Erityyppiset kenttäharjoitukset tekevät junnutreeneistä kiinnostavia ja innostavia.

Junnutreenit päättyivät kesällä 2016 kierrokseen Juhon kanssa.

Junnutreenit päättyivät kesällä 2016 kierrokseen Juhon kanssa.

Eri korkeuserojen tuottamia haasteita emme ole ainakaan vielä onnistuneet simuloimaan tasaisella maastolla. Toivottavasti tähän löytyy sopiva harjoituspaikka, jota voimme aina tiettyinä kertoina hyödyntää.

Monet puhuvat mielikuvaharjoittelusta. Meidän treeneissä se tarkoittaa sitä, että jos eräässä heittoharjoituksessa kiekko ei päädy narusta muodostettuun saareen, niin alligaattori syö kiekon. Onneksi käytössämme ovat olleet seuran kiekot, niin kaikki ovat voineet lähteä treeneistä hyvillä mielin.

Korin ympärillä on saari, jonne pitää osua. Jos kiekko jää saaren ulkopuolelle, krokotiilit syö sen.

Korin ympärillä on saari, jonne pitää osua. Jos kiekko jää saaren ulkopuolelle, alligaattorit syö sen.

Kiitos haastattelusta, Mikko. Tulevanakin kesänä seuramme järjestää junioritoimintaa. Lisätietoa harjoituksista tulee lähempänä kesää. Pysykäähän kuulolla! 

Ja siitä saimme, noh ei nyt hienon, mutta kuitenkin…. aasinsillan seuraavan viikon jäsenen esittelyyn. Ensi viikolla vuorossa on nimittäin Juska Keränen, joka kertoo meille omasta taustastaan lajin parissa.